top of page
Zoeken
  • rafaellevnispen

Legaal sinds 2012: een broek dragen als Franse vrouw


Foto ter illustratie.

In Frankrijk was het vanaf het jaar 1799 voor vrouwen verboden om broeken te dragen. De broek was tijdens de Franse Revolutie een teken van verzet. Voormalig modejournaliste Pauline Terreehorst schreef over de geschiedenis van dit kledingstuk met een politieke lading voor de expositie ‘Parliament of Things’ van Franse filosoof Bruno Latour. En dat ligt helemaal in het straatje van Terreehorst. “Ik ging zoals velen niet voor de glamour van de modewereld. Ik onderzocht het verband tussen maatschappelijke ontwikkelingen en mode.”


Vrouwen mochten geen broek dragen op hun werk en schoolmeisjes alleen wanneer het extreem koud was. Droeg je een broek in een restaurant? Dan werd je eruit gestuurd en ontving je een boete. Het dragen van een broek werd lastig gemaakt voor de Franse vrouw. Toch werd de broek al vaak gedragen in hun vrije tijd. Op de golfbaan, tijdens het skiën of met het beoefenen van een andere sport.

"Yves Saint Laurent droomde van een wereld waar de mannen- en vrouwengarderobe gelijk was"

Pauline Terreehorst


Franse wet

Alhoewel de Franse wet, op aandringen van Franse parlementariërs, pas in 2012 werd verworpen, hoefden vrouwen in Frankrijk zich al sinds de jaren zeventig geen zorgen meer te maken voor de (mode)politie. Dit kwam mede door de wereldbekende modeontwerper Yves Saint Laurent. Op zijn catwalk werden in 1966 de eerste broekpakken voor vrouwen tentoongesteld, genaamd ‘Le Smoking’.

Catwalk van ‘66

“Laurent droomde van een wereld waar de mannen- en vrouwengarderobe gelijk was’’, vertelt Terreehorst. “Hij nam elementen van zowel het mannelijke broekpak, als elementen van vrouwenkleding om deze pakken te maken. De vrouwenversie van het pak was wel verfijnder dan de mannenversie”, volgens Terreehorst. “Zo was het jasje getailleerd, zodat er ook nog een tasje om de schouder gedragen kon worden, werd de schoudervulling verwijderd en waren de stoffen lichter en fijner. Uiteindelijk beïnvloedde deze moderevolutie de pakken voor mannen. Het merk Armani vernieuwde hun pakken.”


Straatbeeld

Het broekpak is nog steeds volop te vinden in de kledingkasten van vrouwen. Ook sterren zoals Kylie Jenner en Cate Blanchett zijn er veel in te zien. Vaak in een oversized vorm. Terreehorst legt uit dat alleen een variatie van een oude trend terugkomt. “Een trend komt nooit exact hetzelfde terug.’’




25 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page