top of page
Zoeken
  • rafaellevnispen

De geschiedenis van de flared broek: van werkkleding naar politiek statement


Foto ter illustratie.

Als een trend niet uit het straatbeeld weg te slaan is, dan is dat de flared broek. Deze broek die vanaf de knieën wijder uitloopt, is weer helemaal terug van weggeweest. En niet voor de eerste keer, want de broek heeft al meerdere verdwijningen overleeft. Een perfect voorbeeld van een trend met een rijke geschiedenis.


De flared broek in jeans


Mariniers

De flared broek werd voor het eerst gezien op Amerikaanse oorlogsschepen in de beginjaren van de Amerikaanse marine. De eerste veertig jaar van hun bestaan werd de trend nog ‘Bell Bottoms’ genoemd, omdat de vorm van de uitlopende pijpen op een klok lijkt. In 1817 was er voor Amerikaanse mariniers nog geen officieel uniform, maar er kon op het schip wel dienstkleding worden gekocht. Van marinebaas Crowninshield moesten de amerikaanse matrozen het dek op blote voeten dweilen. De flared broek was hier perfect voor, omdat de pijpen makkelijk opgerold kunnen worden. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd de flared broek ook overgenomen door jongeren.

Zij droegen de Bell Bottom gecombineerd met een trui, stropdas en een pet.


Hippies van de jaren ‘60 en ‘70

De broek verdween na zijn eerste populariteit uit het straatbeeld. De flared broek werd door oud-mariniers afgestaan in zogenaamde dumpwinkels. Daar werd in de jaren 60 van de vorige eeuw weer massaal aangeschaft door jongeren, die zich afzetten tegen dure merkkleding. Deze keer droegen zowel vrouwen als mannen de broeken. De oude mariniersuniformen werden versierd met bloemen en vredessymbolen. Zo zetten jongeren in de anti-oorlogs hippiebeweging zich af tegen geweld in de wereld en werd de flared broek een symbool van het hippietijdperk. Na verloop van tijd werd de flared broek steeds strakker. Van een minder wijde versie, de boot cut jeans, naar het ontstaan van de skinny jeans.


Blijvende populariteit

Door de vraag naar comfortabele en zacht aanvoelende kleding deed de flared broek in 2019 zijn herintrede in het straatbeeld. In plaats van spijkerstof werd de broek nu van katoen, polyester en viscose gemaakt en heeft hij met de toevoeging van elastaan meer weg van een legging. De flared trend sijpelde sindsdien ook langzaam door in andere kledingstukken. Zoals in blousen met flared mouwen.




28 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page